Petra Bařinová | | Muži A

Omlazená Aritma nezklamala

 Omlazená Aritma nezklamala. Trenér nabádá k ostražitosti, daleko ale není ani k druhému místu 

 

Šesté místo, pětadvacet uhraných bodů, ale také pocit, že nic není hotové. Fotbalová Aritma přezimuje v polovině divizní skupiny A v relativním klidu. Jenže při vyrovnanosti týmů dělí mužstvo z Vokovic od sestupových pozic jen sedm bodů, takže trenér Tomáš Kubr bude nabádat své svěřence k pořádné ostražitosti. „Ale nakonec podzim hodnotím celkem dobře,“ nebojí se kouč pochválit svůj tým.

Jak vypadal podzim v podání Aritmy očima trenéra?
Z úvodních čtyř kol jsme udělali tři body. Celkově je ale naše umístění i bodový zisk tak nějak odpovídající. Někde jsme toho uhráli víc, někde méně. Ale nakonec, když si uvědomíme, že jsme sáhli k obměně kádru, tak je výsledek asi takový, jaký měl být.

Připisujete změnám v týmu právě ten horší rozjezd do sezony? Tam vám asi nebylo lehko na duši, že?
Nějaký čas trvalo, než si to sedlo. Nejsme alibisté, nebrečíme. Prostě jsme se rozhodli udělat obměnu kádru, pomohli jsme si z vlastních zdrojů a začátek určitě nebyl optimální.

Kde se pak vše zlomilo k lepšímu?
Myslím, že minimálně jeden z klíčových momentů byl příchod Frnocha. Je to mladý hráč, přišel z Českých Budějovic studovat do Prahy a k jeho angažování nám pomohl Martin Vozábal. Nasadili jsme ho na pozici stopera a odvedl tam dobrou práci. Navíc jsme tím uvolnili ruce Lukáši Hrabákovi, který se mohl posunout v sestavě před něj do zálohy.

Co dalšího se s příchodem Frnocha změnilo?
Povedlo se nám konečně poskládat sestavu, sedlo si to. Samozřejmě jsme od začátku sezony do týmu něco dostávali, ale hustit do týmu je jedna věc a udělat body druhá. No a najednou jsme dokázali tu dřinu podpořit bodovým ziskem. Hráči věděli, že to má cenu, body byly odměna za tu práci.

Vypadalo to, že si Lukáš Hrabák na pozici stopera zvykl. Co říkal na zpětný posun kupředu?
Je pravda, že si na stoperu zvykal. On je platný. Čtením hry, kvalitní rozehrávkou. Myslím, že nebyl proti, že se posunul. Jsme moc rádi, že podzim vydržel zdravotně fit a popral se s tím skvěle.

Když vezmeme v úvahu změny, k nimž jste sáhli, tak úplně vypadl Ambrus, ale Hrabák a také Rybka, když to šlo, v sestavě byli...
Ambrus nám oznámil, že se vrací domů do Jinočan. S ním už jsme počítat nemohli, věděli jsme, že to bude ztráta, protože byl pro tým důležitý i po lidské stránce a já chci jemu, i Hrabákovi s Rybkou moc poděkovat za to, co pro Aritmu odvedli. A v případě Hrabáka s Rybkou ještě odvedou. Ondra Rybka toho teď víc najezdil po světě, než s námi po Česku, ale když dostal šanci, tak na hřišti ukázal, jak má fotbal rád. A Lukáš Hrabák... Jasně, má práci, rodinu a v létě říkal, že skončí. Ale dohodli jsme se, jak by to mohlo fungovat. Ulevili jsme mu v tréninku a on nám to pak vracel na hřišti.

Bude to na jaře fungovat stejně, nebo hrozí, že zmíněné duo skončí?
Na první pohled jsou třeba tihle hráči starší, ale podívejte se, kam se ubírá fotbal a věk hráčů se prodlužuje. Tihle kluci jsou toho důkazem, fotbal mají oba moc rádi. A ukazuji, že když se chce, tak to jde. Věřím, že to bude fungovat všechno stejně jako na podzim. Věřím, že to kluci vydrží. Myslím, že až se jednou fakt rozhodnou, tak skončí, ale že se jim do nějaké z nižších soutěží nebude chtít.

A Frnoch Hrabáka na stoperu tedy zastoupil?

Jeho přístup byl dobrý, sžil se u nás s kolektivem, což je vždycky důležité. Je to ročník narození 1997, prokazoval kvalitu a doufám, že i jaro odehraje u nás.

Máte obavu, že se mohl natolik ukázat, že by vám ho vyfoukl někdo z vyšších soutěží?
Myslím, že postupem času se posune výš. Ono platí obecně, a my proti tomu nic nemáme, že z Aritmy hráči chodí výš. Naposledy to zkoušeli výš Modr, který šel do Brozan. A taky Macek zkoušel štěstí ve třetí lize v Zápech. U nás mladí hráči dostanou šanci se ukázat a pak je jen na nich, kam se posune jejich kariéra.

To je pravda. Ital Maione se posunul do třetí ligy do Vltavínu a stříli tam důležité góly...
Myslím, že v tomhle případě jsme si pomohli navzájem. Carlo se ukázal, dostal se z přeboru. Možná mohl u nás ještě půl roku vydržet, ale rozhodl se jít. Ne všem hráčům se musí nutně podařit prorazit. Třeba Macek se ze Záp vrátil ještě v přestupovém období. Není to jeho konec, určitě dostane další šanci se posunout. Tomáš Modr se v Brozanech dál bude prát o místo. Ani o něj ale strach nemám.

A jaké plány ohledně hráčských změn máte na zimu v Aritmě?
Rádi bychom se pokusili získat nějakého hráče z dorostenecké nejvyšší soutěže nebo z Juniorské ligy. Jsou tam hráči, co už kvalitou tyhle soutěže přerostli a měli by v kariéře pokračovat konfrontací s dospělým fotbalem.

Vzhledem k šestému místu můžete v pohodě dál pracovat. Nemusíte sahat k nějaké drtivě přestavbě týmu, že?
Mámě pětadvacet bodů a jsme šestí. Když se ale podíváte na tabulku a malé rozdíly, tak zjistíte, že až zase tak v pohodě to není. Stačí dvakrát, třikrát zaváhat... Ale takhle nechci uvažovat. Je nám jasné, že rozhodovat může každý bod.

Tak to byl pohled směrem od šestého místa níž. Ale daleko není ani ke druhé příčce, ne?
Tohle samozřejmě vypadá hodně lákavě, kdyby se něco podobného povedlo, bylo by to hezké. My to máme všechno nastavené na začleňování mladých hráčů, takže je před námi hodně práce. Ale kdyby se nám tohle dařilo a v tabulce bychom se ještě posunuli výš, bylo by to ideální.

Víte už o nějakém oslabení, které váš tým čeká?
Zatím o nějakém zásadním odchodu nemám žádnou informaci. A doufám, že ta situace ani nenastane. Myslím spíš na to, že bychom chtěli Aritmu posílit.

Kdy se s hráči sejdete po dovolené v roce 2018?
Po skončení podzimu jsme si dali týden volno. Až do 15. prosince trénujeme třikrát týdně. A pak hráči dostanou individuální plány a sejdeme se až 22. ledna. Ale o hráčích budeme mít přehled, oni ty plány, co dostanou, fakt plní. Teď se na tréninku udržujeme hrou, běháme.

Počítám, že v zimě budete hrát jen přípravné zápasy. Nebo jste zvolili nějaký turnaj?
Je to tak. Turnaj jsme udělali hlavně pro béčko, ale když bude třeba, zahrají si i fotbalisté z širšího kádru. Co se týče áčka, tak si zahrajeme proti soupeřům z divize a třetí ligy. Děláme to tak normálně, aby měli hráči možnost srovnání, jak na tom jsou. Co se týče soupeřů, tak je tu výhoda toho, že hrajeme divizi A a v přípravě si můžeme zahrát se soupeři z béčka, které máme nedaleko. Většinou ty týmy nemají umělou trávu. My si v létě zahrajeme přípravu u nich a v zimě oni u nás. Takhle to funguje a nic na tom nebudeme měnit.

Více o A mužstvu zde

Zdroj : Fotbalpraha.cz, René Machálek,sport.cz

Aritma TV

Utkání 2023/24

Soutěžní zápasy mužů a dorostů

Muži A | 23. kolo
PříbramAritma Praha
Muži B | 23. kolo
Aritma PrahaPřední Kopanina
U19 | 23. kolo
MeteorAritma Praha
U17 | 23. kolo
MeteorAritma Praha

MLÁDEŽ 2023/24

Soutěžní zápasy žáků 

U15 | 23. kolo
Roudnice nad LabemAritma Praha
U14 | 23. kolo
Roudnice nad LabemAritma Praha
U13 | 23. kolo
Aritma PrahaFK Varnsdorf
U12 | 23. kolo
Aritma PrahaFK Varnsdorf