Petra Bařinová | | Muži A

Aritma a třetí liga? Nestrašte, usmívá se kouč

Fotbalová Aritma válí. Vyhrává, a pokud náhodou ne, tak si připíše body po penaltovém rozstřelu. A je jedno, kdo jí stojí v cestě. I kvůli tomu je v tabulce divize A na druhém místě a historický úspěch klubu je na dohled. „Budeme se snažit zůstat nahoře co nejdéle. Ale je to fotbal, určitě nemáme nosy nahoře,“ říká trenér týmu Tomáš Kubr a s úsměvem dodává, že by se na téma úspěšné série svého týmu nejraději nebavil, aby se nezastavila. Nakonec se ale jako vždy ochotně a zajímavě rozpovídá.

Tažení Aritmy divizí si pozornost jistě zaslouží. Po šesti jarních kolech se vám na tabulku asi kouká náramně, že?
Ten pohled je moc hezký, to je pravda. Nahoře v tabulce se nám líbí a chceme se tam udržet co nejdéle, ale je před námi ještě devět kol, sedmadvacet bodů. Může se stát ještě hodně věcí. Třeba třikrát prohrajeme a budeme se příště bavit o úplně jiných věcech. Tabulka je hodně vyrovnaná. Teď nám pomohl anglický týden, kdy jsme třikrát vyhráli.

Momentáln
ě jste druzí. Máte tabulku vylepenou v šatně?
V šatně určitě nevisí (směje se), tam nikdy nebyla. Tabulky máme vyvěšené v kantýně, v naší klubovně. Ale v poslední době k obměně tabulek nedocházelo, visí tam snad nějaká z podzimu. Jsme tam na šestém, sedmém místě. Nejsem si jistý.

Co
říkáte na tu sérii, kdy jste byli naposledy bez bodu v divizním utkání 23. září?
Je to něco neskutečného. Vždyť nám se nepovedl vstup do soutěže a po čtyřech kolech jsme měli tři body. Pak jsme ale vyhráli na hřišti Hořovicka a tam se to začalo obracet k lepšímu. A nakonec je z toho naše série. Naposledy jsme byli bez bodu v září v Březové, kde jsme dostali gól v poslední minutě a určitě jsme si nezasloužili prohrát. Ale od té doby se ta naše série jen a jen natahuje a my se posouváme tabulkou výš.

Kde se to v týmu vzalo? V lét
ě jsme sáhli k obměně kádru o pět, šest lidí. Nikdo netušil, jak to bude vypadat. Kluci od nás to zkoušeli ve vyšších soutěžích, další prostě skončili. Ale povedlo se nám kádr doplnit většinou z vlastních zdrojů a dali jsme se do práce. Byl tam cítit i takový hlad po úspěchu. Všechno navíc postupem času podpořily i dobré výsledky. To je vždycky třeba. Když kluci makají, poctivě pracují a výsledky by nebyly, tak by to nebylo takové. Úspěchy všechno podpořily. Noví hráči zapadli do týmu skvěle.

Pamatujete si, že by se v divizi n
ěco podobného ohledně utkání bez porážky Aritmě někdy povedlo?
Já si vzpomínám na sedm výher za sebou v přeboru, ale že by se něco takového dokázalo v divizi, to tedy ne. Vím, že jsme třeba zvládli tři zápasy za sebou, kdy se dařilo. Tohle je ale jedinečné. Stojí za tím poctivá práce všech kluků.

P
ři takové sérii musí být radost tým trénovat. Užíváte si vše s mužstvem?
Určitě ano. Teď mi udělalo obrovskou radost to, že jsme zvládli anglický týden. Bylo teplo, mohla se dostavit jarní únava, z umělky už jsme definitivně na trávě, kde se míč chová jinak, odskakuje. A kluci to zvládali skvěle, musím je pochválit. Ukazuje se síla týmu, nikdo nemůže říct, že bychom vyhrávali se štěstím. Na druhou stranu někdy nedáme neuvěřitelné šance...

Bohemians mají rituál, že po velkých výhrách opékají špeká
čky. Vy máte společné snídaně, prozradíte, zda je tam ještě nějaká jiná specialita?
Zůstáváme u těch snídaní. Před Mariánskými Lázněmi jsme věděli o tom, že u nich v areálu mají moc dobré klobásy. Tak jsme si řekli, že když se vyhraje, tak si tu klobásu na cestu domů dopřejeme. 

Zvládáte zápasy proti celk
ům ze špičky i ze spodku tabulky. Které jsou těžší?
V tomhle se na Aritmě taky hodně změnilo. My jsme dokázali často dřív míchat pořadím na špici tabulky, že jsme uhráli dobré výsledky proti silným soupeřům. Ale pak jsme byli schopní ztratit body a klidně opakovaně s celky ze spodku. Takže jsme obrali Čížovou, Motorlet, Admiru a pak s týmy z druhé půlky tabulky klidně prohráli. V téhle sezoně je to jinak, jsme schopní ty týmy, co jsou za námi, porážet. Třeba v Jankově jsme minulé sezoně vedli 2:0 a prohráli 2:3. Teď jsme jim dali pět gólů. Jak jsem říkal, je tam vidět hlad po úspěchu. U nás nemají kluci finanční motivaci, je to o jejich práci a touze dostat se fotbalově výš.

Na Aritm
ě jdete postupnými krůčky. Vylepšujete zázemí, pracujete s mladými hráči. Nicméně, byla Aritma za ta léta v téhle fázi soutěže takhle vysoko?
Nebyla. Samozřejmě, ještě není konec sezony. Ale ohledně toho umístění to teď víme docela přesně. Příští rok totiž Aritma bude slavit sto let, takže se našla třeba zakládací listina oddílu. A díky pánovi, co se o to stará, víme, že Aritma historicky skončila nejvýše na šestém místě v divizi. Tahle vysoko nebyla, to nám říkají i další pamětníci a odměnou pro nás je i to, že výhry přivedly nové fanoušky. Je příjemné, když se lidé v týdnu ptají, jestli se hraje v tradičním čase a chtějí přijít.

Neblesklo vám v hlav
ě, že skončíte na druhém místě a může se otevřít cesta do třetí ligy?
(Směje se) Na tyhle dotazy já říkám: Nestrašte. Soutěž je ještě dlouhá, ve hře je 27 bodů. Fakt jdeme postupnými kroky. Byla obměna kádru, sedlo si to hodně rychle. Určitě teď věci ohledně té vaší otázky nerozebíráme. Pro nás je skvělé, že jsme schopní to historické maximum Aritmy vylepšit.

No ale pokud by možnost p
řišla, a stává se to, že prostor jít výš otevře i druhá pozice, jaká by byla reakce? 
Museli bychom všechno hodně zvážit. Víme, že třetí liga je jinde. V areálu není problém, ale jsou tam další věci, které by bylo třeba udělat, změnit. Podívejte se, jak si vedou v ČFL Čížová, Nymburk, vlastně všichni nováčci. Na nějaké soudy je vážně brzy. Ztrácíme jedenáct bodů na Karlovy Vary a nikdo neví, zda bude šance jít výš. Nepředbíhejme, ale určitě, kdyby ta možnost přišla, bychom se o tom bavili, to je jasné. Myslím, že kluci v kabině by byli pro.

Neberete zlepšené výkony i výsledky jako signál, že Aritma už dosáhla n
ějaké úrovně a přijde čas ji posunout dál?
My jsme se ale na Aritmě posunuli. Celostátní soutěže hrají dorosty i mládežníci. A přišlo trochu vystřízlivění pro všechny. Pro hráče, rodiče, trenéry. Kluci, co byli zvyklí vyhrávat tři ze čtyř utkání za měsíc, tak vyhrávají třeba jednou. Tenhle posun byl ale hodně důležitý z dlouhodobého hlediska. Kvalita poroste. Dřív se stávalo, že vyšlo šest dorostenců a tři ukončili kariéru, dva měli zájem hrát jen v béčku a jeden nakoukl do áčka. Byli bychom rádi, aby to bylo úplně naopak.

Stoleté výro
čí bude klub slavit až za rok. Třetí liga by v rámci oslav byla asi hezkým doplňkem té slávy...
To by byl krásný dárek. Původně byl s postupem výš spojován spíš Motorlet nebo Admira. Aritma byla v jejich stínu, že? 
Jak Admira, tak Motorlet už si třetí ligu vyzkoušely a přál bych jim, aby se do ní oba kluby posunuly. Za Admiru jsem třetí ligu sám hrál, Motorletu bych ji přál za tu skvělou práci s mládeží, co dlouhodobě dělá. Nás na Aritmě těší, že jsme takhle nahoře. Nikdo na nás v ničem netlačí, užíváme si to. Teď jsme v tabulce nahoře, ale je důležité, abychom to dokázali dlouhodobě a nešlo o jednu sezonu.

Jaký máte cíl pro zbytek sezony? My jsme si dali jako cíl p
řed začátkem divize vylepšit to naše historické šesté místo. Já jsem pak klukům říkal, pojďme to zkusit na bednu. A kdyby se nám povedlo skončit na druhém místě, to by bylo krásné. Ale k tomu je fakt ještě daleko.

Litujete, že jsou první Vary v tabulce tak daleko? Jsme druzí, ale nosy nahoru na Aritm
ě nemáme. (zdůrazňuje) Když se bavíme o Varech, tak my s nimi máme dlouhodobě nejhorší vzájemnou bilanci. Chtěli jsme je doma porazit, motivace tam byla jasná. A musím říct, že k tomu bylo i hodně blízko. Byla z toho remíza a nakonec porážka na penalty. Nedá se nic dělat, je to pryč. Dělí nás jedenáct bodů, fanoušci i my bychom byli raději, kdybychom se mohli s nimi prát o postup do konce. Klidně by mohly nakonec skončit první, ale pro napínavost soutěže by bylo lepší, kdyby byl ten bodový rozdíl nyní menší.

Posledním zápasem, který Aritma prohrála a nebodovala, byl v B
řezové. A právě tenhle soupeř teď zavítá na vás stadion. Těšíte se na Pavla Horvátha a spol., že jim to vrátíte?
Pokud přijede Pavel Horváth, tak to bude něco pro diváky. To je pojem, ikona. A nejen hrou, ale i chováním, vyjadřováním. Já jsem proti němu v minulosti hrál, když jsem byl v Dukle a on ve Spartě. Dosáhnul v kariéře ohromné věci.

Takže už jste mu volal a víte, jestli nastoupí? Až zase tolik ho neznám. Je to spousta let, co jsem proti n
ěmu hrál. Takže bych řekl, že já ho znám lépe než on mě. Zaslouží si poklonu. Za hru i tu svoji lidskost. Trénuje Sokolov a ještě si jde zahrát soutěž, jakou je divize. Kolik trenérů najde odvahu jít na hřiště? To není žádná B třída, tohle je fakt náročná soutěž. Ale i kdyby Pavel Horváth nenastoupil, mají i jiné skvělé hráče. V útoku mají Vaněčka a to je taky skvělý fotbalista. My se ale budeme soustředit na sebe a budeme chtít samozřejmě uspět.

Zdroj: René Machálek, fotbalpraha.cz, aritma.cz

Aritma TV

Utkání 2023/24

Soutěžní zápasy mužů a dorostů

Muži A | 23. kolo
PříbramAritma Praha
Muži B | 23. kolo
Aritma PrahaPřední Kopanina
U19 | 23. kolo
MeteorAritma Praha
U17 | 23. kolo
MeteorAritma Praha

MLÁDEŽ 2023/24

Soutěžní zápasy žáků 

U15 | 23. kolo
Roudnice nad LabemAritma Praha
U14 | 23. kolo
Roudnice nad LabemAritma Praha
U13 | 23. kolo
Aritma PrahaFK Varnsdorf
U12 | 23. kolo
Aritma PrahaFK Varnsdorf